lördag 1 februari 2014

En ny form av recension

Min kära sambo sysslar med en del fotografering på sin fritid och därför har även hans intresse väckts för böcker gjorda av kända fotografer. Då hans största intresse är naturen och att fotografera den så började vi lite lätt med två av de allra största fotograferna inom just det området nämligen Brutus Östling och Mattias Klum. Jag skriver att vi började eftersom även mitt intresse väcktes så därför har vi läst dessa böcker tillsammans, högt och betraktat bilderna, pratat och njutit av dem tillsammans. Därför kommer det bli två lite annorlunda recensioner här och fortsätter vi med denna nya form av högläsning lär det säkert komma fler längre fram.

I detta inlägg börjar vi med Mattias Klum och hans allra senaste bok.

Mattias Klum, Världar av liv       

Här får vi följa med till några av jordens vackraste platser, de platser Mattias Klum själv har rest till och som han värdesätter extra högt. Han gör denna bok för att visa oss jordens vackra liv och dess innevånare innan det är försent. Denna tanke går som en röd tråd genom boken, hur vår planet håller på att dö och att innevånarna på denna planeten får det allt svårare att överleva. Han visar oss allt detta vackra för att få oss att verkligen se.  Via 300 sidor med sammanlagt 150 bilder får vi oss en resa runt hela jorden. Texten i sig är dock skriven av Anna Froster, en svensk miljöjournalist, biolog och författare.

Intervju:

Fr ( Fiktiv reporter): Vad tyckte du om denna bok av Mattias Klum? 
KS ( Kära Sambon): Jag tyckte det var en bra blandning av fotografier och text.
 BI (Blogginnehavaren): Jag håller med KS i hans känsla av att det var en bra blandning av bilder och text. Boken i sig var gjorde att jag kände en form av AHA-upplevelse inför skönheten på vår planet.
KS:  Jag håller med BI i hennes känsla av AHA-upplevelse.
Fr: Bilderna i sig, hur var de? Väckte de känslor? Kändes de rätt i sammanhanget?
KS: Jag uppskattade verkligen bilderna i sig, de visade på stor skicklighet och det fanns en stark närvaro i fotografierna. Klum uppvisar en fin blick för motiven i sig.
BI: Återigen håller jag med KS, Klums bilder är mäktiga och väldigt intensiva. De skapar starka känslor hos en.
KS: Så rätt så, och  bilderna var verkligen helt rätt i sammanhanget där bilderna hade ett djup i sig som gjorde läsningen till en fin upplevelse.
BI: Jag tycker också att bilderna i sig visar på en stor kärlek till vår planet och dess innevånare.
Fr: Hängde text och bilder ihop? Var det lagom med text och hade de en röd tråd?
KS: Jag det tycker att text och bild hängde ihop bra. Det var lagom med text, Anna Frosters text fångade upp bilderna bra.
BI: Jag kan enbart hålla med föregående uttal, Anna Frosters texter belyser väldigt väl det Klum vill säga med sina bilder.
Fr: Något mer du vill säga om boken?
KS: Jag tycker att boken visar hur mycket arbete det ligger bakom en professionell fotografs bilder.
BI: Precis, detta uppvisas även tydligt i boken i form av ett gediget efterord, där Mattias Klum berättar öppet om svårigheterna att fotografera vilda djur.
KS:Ja, precis i just detta efterord ser man mer tydligt vilket stort arbete det ligger bakom hans bilder. I efterordet berättar han bland annat om ett tillfälle då han skulle fotografera ett visst djur, han låg gömd i tre veckor i både och sol. Djuret ifråga dök aldrig upp, dock dök ett annat fototillfälle upp så den ursprungliga bilden blev något helt annat än vad det var tänkt från början.
BI: Jag uppskattade verkligen den tanke som finns bakom boken, att visa upp vår planet och göra oss uppmärksammade på att vi som människor borde ta bättre hand om den. Mattias Klum jobbar verkligen mycket med dessa frågor och hans engagemang syns tydligt i denna bok.
KS: Jag upplever även en stor inspiration ifrån Mattias Klums bilder.

FR: Tack för intervjun. Som sammanfattning kan vi då se att Mattias Klums bok Världar av liv enligt KS och BI är en läsvärd bok som uppvisar djup och engagemang. En läsning som ger mersmak och som var en trevlig upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar